Martor ocular

Ziua când vin bâtele

Alina IORDACHE

13 iunie 1990. Gara de Nord. Tocmai debarcam cu mama şi cu tata. Doi oameni de şaizeci şi. Erau orele 6.30 a.m.

Aproape de ieşirea din gară, o voce bărbătească îmi şopteşte, clar, din spate: „Căraţi-vă, că vin minerii!” Razant, mă depăşeşte un bărbat înalt, în costum bleumarin, cu o cămaşă albă. Alunecă pe lângă noi înainte ca eu să mă dezmeticesc. Nu înţeleg. Nu spun nimic alor mei. Pare de domeniul nălucirilor…

doc citeşte detalii

Vara vrajbei noastre

Victoria MOTOC

În iunie 1990 aveam 20 de ani. O vârstă minunată. Eram frumoasă, tânără şi plină de speranţe. Învăţasem în Piaţa Universităţii o lecţie despre cum poţi să fii liber şi nesupus. Cum să râzi, să plângi, să cânţi şi să te bucuri. Cum să trăieşti, zile şi nopţi, lângă oameni cunoscuţi şi, cel mai adesea, necunoscuţi, un superb exerciţiu al libertăţii. Al unui „ aşa nu se mai poate”…

doc citeşte detalii

Bătut de mineri

Mihai IONESCU

În dimineaţa de 14 iunie, pe la ora 11,30, când cohortele de mineri agitându-şi bâtele invadaseră centrul Bucureştiului, mergeam pe bulevardul Magheru, ducându-mă la Uniune. M-am întâlnit cu doi colegi, un recuziter, Bordeianu, şi cu Vasile Neagoe (un personaj laş de felul lui), care era director de producţie. Şi ei mergeau tot la Uniune…

doc citeşte detalii

Piaţa Universităţii

Vlad MANOLIU

Zilnic sau aproape zilnic îmi făceam timp şi mergeam în Piaţa Universităţii. Consideram asta ca pe o datorie morală. Pe de altă parte, aveam impresia că, ducându-mă în Piaţă, îmi reîncarc bateriile. Să nu uităm că este vorba de primăvara anului ’90, când toţi reacţionam la stimulii politici. Dintr-o dată aveam dreptul să spunem NU, aveam dreptul la o opoziţie pe faţă. Acolo au fost multe momente care m-au emoţionat până la lacrimi, dar unul din ele mi-a rămas foarte clar în memorie.

doc citeşte detalii

Minerii despre mineriade. ianuarie-iunie 1990

Alin RUS

Mineriada din ianuarie 1990

Mai ţin minte că am participat la prima mineriadă, cea din iarnă şi era foarte frig. Chiar ţin minte că era foarte frig…Din câte am aflat noi… locuitorii Bucureştiului vroiau să spargă, să fure… iar în faţa Parlamentului, sau mă rog nu ştiu exact locul unde eram fiindcă nu cunosc prea bine Bucureştiul, a venit Iliescu şi ne-a mulţumit. De fapt noi am fost de la întreprindere trimişi. Şi ni s-a zis că trebuie să mergem la Bucureşti. 

doc citeşte detalii
Informaţiile au fost extrase din volumul Mărturii orale. Anii ’90 şi bucureştenii, editura Paideia, 2008. Volumul este editat de Muzeul Ţăranului Român

Varianta în limba engleză a textelor poate fi găsită online la: http://martor.memoria.ro/
F.M. (6/8/1969), lăcătuş mecanic la trustul de montaj utilaj chimic Bucureşti. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 se deplasa spre locul de muncă, în zona cinematografului „Luceafărul”. Atunci un miner i-a sustras suma de 2800 lei (echivalentul unui salariu lunar), victima fiind apoi transportată la sediul Poliţiei Capitalei. În timp ce stătea culcat pe burtă, cu mâinile la ceafă, a fost lovit cu bocancii şi cu bastoanele. Un miner i-a aplicat o lovitură cu bocancul în figură, rupându-i astfel caninul stâng. S-au proferat injurii. După aproximativ 2-3 ore, F.M. a fost transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele, aici, de asemenea, fiind agresat fizic. În cursul serii de 22.06.1990 a fost urcat într-o dubă şi transportat în arestul Secţiei 15 Poliţie. În dimineaţa zilei de 23.06.1990 a fost transferat în arestul Secţiei 8 Poliţie unde a stat până în data de 19.09.1990 când a fost eliberat. Durata reţinerii abuzive: trei luni şi cinci zile.
G.L. (5/31/1970). Tânărul de 20 de ani nu a participat la manifestaţiile din Piaţa Universităţii. În data de 14.06.1990 a ieşit din Hotelul Tranzit, moment în care a fost atacat de un grup de mineri. A fost obligat să urce apoi într-un autobuz cu care au fost transportaţi la sediul Poliţiei Capitalei. Pe platoul instituţiei a fost bătut până a leşinat, fiind ulterior reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele. A petrecut şapte zile într-un garaj unde se mai aflau, după mărturia victimei, alături de alte sute de femei şi bărbaţi reţinuţi.
A.H (1/3/1965). Student, Facultatea de Electronică. În data de 14.06.1990, în timp ce se afla în sediul Universităţii Bucureşti, a fost agresat fizic de mineri apoi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
N.G (2/24/1953). Lăcătuş mecanic la întreprinderea Semănătoarea. În seara zilei de 13.06.1990, în urma apelurilor făcute la televizor, care cereau ca oameni de bună credinţă să vină şi să apere instituţiile statului (Televiziune, Guvern, Poliţia Capitalei) s-a deplasat în zona sediului Guvernului, ocazie cu care a fost agresat fizic de mineri apoi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
G.L (2/7/1968). Casnică. În dimineaţa zilei de 14.06.1990, în timp ce se afla în staţia de tramvai de la Biserica Sf. Gheorghe, a fost agresat fizic de mai mulţi mineri, după care a fost reţinută la Unitatea Militară de la Măgurele.
L.G (7/15/1954). Muncitor la întreprinderea Semănătoarea. În seara zilei de 13.06.1990 s-a deplasat la domiciliul mamei sale din strada Popa Tatu, pentru a viziona un meci de fotbal. În zona Teatrului Naţional a fost oprit de trei militari M.Ap.N. care l-au condus în sediul Poliţiei Capitalei. De aici a fost transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
N.C (2/12/1975). Elev, Liceul de Marină-Tulcea. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 în timp ce se afla în Gara de Nord, venit de la Tulcea să cumpere broaşte de uşă, a fost agresat fizic de mineri, apoi transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
N.B (9/29/1944). Pensionar, grad II invaliditate. Rănit lovire/reţinut la U.M.0575-Măgurele. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 a fost căutat la domiciliu de trei bărbaţi, în civil, care i-au cerut să se prezinte la sediul Secţiei 15 Poliţie pentru o confruntare cu nişte infractori. Cu această ocazie, N.B a fost transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele, unde a fost agresat fizic de mai mulţi militari cu patul armei. La data de 19.06.1990 a fost transferat la Spitalul Jilava, pentru că a intrat în comă.
M.V (3/5/1944). Bulibaşă. S.A.I.-Ilfov. Rănit lovire/reţinut. U.M.0575-Măgurele. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 se deplasa spre Comuna Mogoşoaia. În zona Bisericii Sf. Gheorghe a fost agresat fizic de un grup de mineri, dus la Secţia 1 Poliţie. Persoana vătămată a fost ulterior transportată şi reţinută la Unitatea Militară de la Măgurele.
D.E.L (5/13/1966). Bucătar cofetar, I.A.P.L. Amzei. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 se afla în apropierea sediului Palatului Telefoanelor, unde trebuia să obţină un certificat de analize pentru soţie-salariată la acea instituţie. A fost agresat fizic, fiind bătut cu bâtele de un grup de mineri, după care transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
C.M (5/18/1958). Comerciant ambulant, Vrancea. În dimineaţa zilei de 14.06.1990 se deplasa spre strada Lipscani, unde comercializa diverse produse. A fost agresat fizic de mai mulţi mineri, după care transportat şi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
G.V (1/5/1958). Matematician, Institutul de Matematică (Academia Română). În noaptea de 13.06.1990 se afla pe Calea Dorobanţi observând evenimentele din zona Televiziunii. Atunci a fost agresat fizic de militari M.Ap.N., fiind apoi reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele.
I.G.V. (8/23/1969). Electrician C.F.R. Gara Căţelu. Nu a participat la manifestaţia din Piaţa Universităţii. În seara de 13.06.1990 a vizionat un film la Grădina Hotel Parc. În jurul orelor 23.00, în timp ce se îndrepta spre casă, pe Calea Victoriei, a observat o maşină incendiată pe stada Eforiei şi împreună cu alţi civili a ajutat la stingerea incendiului apoi s-a îndreptat spre casă. În data de 14.06.1990, în timp ce se afla pe Calea Dorobanţi colţ cu Ştefan cel Mare, a fost agresat fizic, fiind lovit în cap de un grup de mineri care l-au băgat în portbagajul unei maşini şi transportat până la un camion militar parcat în faţa Ministerului de Interne. Apoi a fost lovit cu diverse obiecte până a leşinat. În această stare a fost reţinut la Unitatea Militară de la Măgurele, într-un garaj păzit de militari şi câini lupi pe o perioadă de două zile. Aici a fost anchetat şi lovit, după care a fost transferat la Secţia 12 Poliţie, unde a stat la arest până la data de 10.09.1990. În urma arestării, victima a suferit vătămări corporale dovedite cu act medico-legal. A fost dat afară din serviciu şi amendat de procuror cu 1100 lei.
L.C (9/13/1968). Colaborator, Ziarul Dimineaţa. În dimineaţa de 13.06.1990 se afla în Piaţa Universităţii împreună cu alţi manifestanţi. Atunci a fost atacat de un grup de peste 100 civili înarmaţi care l-au reţinut şi l-au urcat într-o dubă. A fost transportat la Poliţia Transporturi Feroviare iar de aici la Unitatea Militară de la Măgurele. Ulterior a fost transferat la Academia de Poliţie Băneasa unde a fost interogat de mai multe ori, ocazie cu care a fost lovit şi brutalizat de militarii care-l conduceau în camera de audiere. A fost eliberat în data de 17.06.1990.
Informaţiile au fost extrase din dosarele părţilor vătămate care au depus plângeri. Fotocopiile au fost transferate de la Parchetul General către Asociaţia 21 Decembrie şi oferite spre consultarea cercetătorilor IICCMER prin generozitatea dlui Teodor Mărieş. Texte editate de Radu Gina şi Dan Voinea cu sprijinul IICCMER.

Mărturie despre mineriade

arhitect Ion Mircea Enescu

Este o obligaţie morală să ne reamintim, după două decenii de tăinuire a adevărului istoric, mai ales acum, când legea lustraţiei deschide arhivele şi când reculul istoric ne permite o analiză  fără subiectivismul momentului, dar cu o gravitate pe care timpul care a trecut a şi mărit-o, asupra unei grozăvii care şi astăzi ne uimeşte. 

Dând curs acestei invitaţii aş vrea să depun mărturie privind devastarea sediului UMRL din str. Gen. Praporgescu, la care am fost martor. Ţin să adaug că am contribuit la întocmirea dosarului de reclamaţie a faptelor, înaintate instanţelor legale, poliţie, procuratură, Ministerul de interne etc., aşa cum au procedat şi alte instituţii de învăţământ, partide sau persoane particulare care au suferit violul mineriadei. 

doc citeşte detalii
Nume şi prenume:
Email:
Povestea ta:
Cuvânt de verificare: